hétköznapok · kultúra

Török szokások – rész I.

Sosem gondoltam volna, hogy Törökországból nem csak a finom ételek, a tenger illata és az emberek közvetlensége fog hiányozni, hanem az évek alatt belém ívódott szokások is. A mai napig leveszem a cipőm a bejárati ajtó előtt, ha vendégségbe megyek, még itt Magyarországon is. S otthon megszámlálhatatlan sok papucs várja a hozzánk érkező vendégeket. Sőt, ha tudom, hogy olyan házhoz megyek, ahol nagy vendégsereg várható, akkor viszek magammal papucsot…. mert ezt láttam a török mindennapokban.

Összeszedtem néhány érdekességet a török otthonokkal kapcsolatban :

  • VENDÉGSZERETET

Törökországban meglehetősen nagy jelentőséget tulajdonítanak az otthoni vendéglátásnak.

A török vendégszeretet messze híres, mindent elkövetnek a házigazdák, hogy a vendég jól érezze magát. És ehhez nem kell, hogy ünnep vagy valamilyen különleges nap legyen, egy szimpla hétköznap este 11 órakor is alig engedik a vendéget. Fontos és kitüntetett személy az, aki egy török családot meglátogat.

Régen az otthonokban volt egy ún. vendégszoba, amit hétköznap nem is használtak.  Ez a helyiség nagy odaadással volt berendezve, hogy az ott megpihenő vendég ne szenvedjen semmiben hiányt. Mostanra a nagy városokban ez már szinte kihalt szokás, de vidéken még a mai napig találhatunk otthonokat, ahol ezt a szobát fenntartják az esetleges látogatóknak.

török szokasok -halo

Mivel nagyra tartják a vendégeiket, majdnem minden háztartásban van külön étkészlet, amit akkor vesznek elő, ha valakit vendégül látnak az otthonukban. Ugyanez vonatkozik a törölközőkre, a szekrényben elkülönítve tárolják és akkor veszik elő, ha vendég áll a házhoz.

A házigazda azzal kifejezheti tiszteletét a vendég felé, hogy átadja neki a hálószobáját. Nem egyszer kellet a hálószobánkból kiköltöznünk, mikor egy idősebb rokon érkezett…

A vendégség ideje alatt minden a vendég körül forog, folyamatosan kínálják valamivel. Ha reggelire szólt a meghívás, akkor nem illik 10 óránál előbb menni, de nem is szabadulunk meg délután 2-3 óráig. Talán akkora véget ér a menü, amit általában török kávéval zárnak. Fel sem tudnám sorolni, hogy milyen mannák kerülnek az asztalra, mert ezt át kell élni. (ha jól tudom, most nyílt egy pár török reggelit is kínáló hely Budapesten). Ez az ebédnek is beillő reggeli, általában vasárnapi kedvenc foglalatosságuk. Imádom, ahogy a reggeli asztal mellett órákat elbeszélgetnek.

török szokaso- tea

Ha csak amolyan napközbeni meghívásról van szó, akkor általában a délutáni teázásra várnak vendéget. Akkor főszerepet kap a szénhidrát. Sütemények, börekek garmadája várja a kedves odalátogatót. A finomságok mellé természetesen kötelező a híres török tea, amit egy erre szakosodott edényben készítenek el. Én is az apósomtól tanultam meg a helyes teafőzés technikáját. Mert nem mindegy ám, hogy milyen tealevelet használunk és az is fontos, hogy mindig hideg vízzel indítjuk a főzést, mert akkor a tea aromája még jobban kijön.

törökszokasok - asztal

És van persze a vacsora meghívás… na azelőtt is érdemes kicsit éhezni A kedvenceim az előételek, azaz a mezék, amivel igazából már jól is lehet lakni. Megszámlálhatatlanul sok török előétel van, minden háznál mást szokás készíteni és mindenkinek megvan a bevált receptje. A vacsorát sem szokták elsietni, kényelmesen, elbeszélgetve általában 11-12 óra körül engedik el a vendéget. Ez persze hétvégén még jobban is kitolódhat. És természetes, hogy a gyerekek is ébren vannak ilyen sokáig, bírják a kiképzést:)

És szokásosan mindig marasztalják a vendégeket:

„Ugyan már, még csak most jöttek!”

„Épp most akartam teát és édességet felszolgálni, maradjanak még!”

„De hát nagyon korán van még, hová mennének?”

„Csak tűzért jöttek?”

„Alig találkozunk, negyven évben egyszer, nehogy menjenek már!”

  • CIPŐK és PAPUCSOk

török szokasok

Mint fent írtam, a török emberek sem a saját lakásukba, sem mások lakásába nem mennek be cipővel. Van, hogy a lábbelit kint hagyják az ajtó előtt (és senki nem viszi el) vagy miután leveszi az a látogató a cipőjét, berakják a saját cipős szekrénybe.

A vendéget kikészített papuccsal várják, ez is egy módja a tisztelet kifejezésének. Ahány vendég érkezik, annyi papucs áll sorban a bejárati ajtó mellett kikészítve.

török szokasok - cipo

És természetesen elvárják, hogy a hozzájuk érkező vendégek is levegyék a cipőjüket, mielőtt belépnének a lakásba.

  • ÜNNEPEK

Két nagy vallási ünnep van a muzulmán vallású országban. Egyik Ramazan ünnepe, ami a 30 napos böjt után jön. A másik az ún. Áldozati ünnep, a nevében is benne van: Allah számára áldozatot kínálnak fel, hogy közelebb kerüljenek hozzá.

Ez minden évben más időpontra esik, mindkét ünnep minden évben körülbelül 10 nappal korábbra tevődik. Készülődés az ünnepekre majdnem olyan, mint nálunk. A lakást szépen kitakarítják, készítenek sok-sok édességet, és rengeteg étel kerül az asztalra.

Ezeken az ünnepeken elvárják, hogy a fiatalabbak látogassák meg az idősebb rokonokat. Vagy egyszerűen a legidősebb családtag otthonában gyűlnek össze. Ha mégsem sikerülne meglátogatni az idősebb családtagot, akkor mindenképpen telefonon kívánnak neki kellemes ünnepeket.

Fontos része az ünnepi szertartásnak, hogy a fiatalabb családtagok minden nála idősebbnek kezet csókolnak. De nem pont úgy, ahogy Magyarországon az urak csókoltak/nak kezet a hölgyeknek, hanem a kézfej megcsókolása után ugyanazzal a mozdulattal a homlokhoz érintik a megcsókolt kézfejet. Ez a kézcsókolási szokás a mai napig a tisztelet kifejezésének egyik módja.

török szokasok - elopme
forrás: http://www.detaykibris.com

Az ünnepeket igazából nem csak a családon belül ünneplik, hanem a szomszédok, barátok és ismerősök is köszöntik egymást, látogatást tesznek egymásnál. Mindenki megemlékezik szeretteiről, s illik kimenni a temetőbe is, hogy tiszteletet tegyünk azoknál is, akik már nem lehetnek velünk.

A gyerekek is különösen imádják ezeket az ünnepeket, ugyanis amennyiben egy náluk idősebbnek kezet csókolnak, mindenképpen kapnak cukorkát, csokit és egy kis zsebpénzt is.

AZ ELUTAZÓ UTÁN VIZET ÖNTENI

Ha valaki hosszú útra indul, legyen az vendég vagy családtag, az otthon maradók egy edényből vizet öntenek utána: „Utad legyen zökkenőmentes, folyjon, mint a víz.”

Az egyik kedvenc török szokásom. S mint tavaly kiderült, a görögöknél is létezik.

NAZAR AMULETT

Természetesen majdnem minden otthonban találunk nazar amulettet, ami az ártó szemektől véd meg minket. Bővebben itt tudsz olvasni róla: nazar amulett

hamamtal_hurremsbazaar

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s