kultúra

A világ első bevásárlóközpontja, az isztambuli Nagybazár

Melyik az a hely, ahol már több, mint 550 éve a legértékesebb anyagok, mint például az arany, az ezüst, a gyémánt és más drágakövek folyamatos kereskedelme folyik? Igen, ez az isztambuli Nagy Bazár! Minden varázsával, nyüzsgésével, zsúfoltságával és mindent eladásra kész árusaival egy másik világba röpít el minket. Ha belép az ember a bazár valamelyik kapuján, már csak ez a miliő létezik számára, egy varázslatos világ a rá jellemző illattal és hangulattal. Nem is csoda, hogy elvarázsol minket, hiszen 10 kapun lehet ki- és bejutni és a 65 utcán több, mint 3600 üzlet sorakozik fel. Egy igazi labirintus!

KAPALI CARSI

Egy-egy régiség árus kirakata előtt hosszasan el lehet merengeni, hogy ezeket az ékszereket vajon melyik család hölgy tagja használhatta és milyen alkalommal? Ha ezek a falak beszélni tudnának, vajon hány fontos üzletről tudnának mesélni? Ki, milyen ékszert készíttetett magának, kedvesének, szerelmének, lányának? Órákig tudnám hallgatni ezeket a történeteket…. na de erről majd később:)

Nagybazár8

Nekem minden egyes isztambuli utam egy napja ott telik. Mert örülnek és megismernek az árusok, pedig nem kevés emberrel kerülnek kapcsolatba nap, mint nap. Egy forgalmasabb napon akár 400 ezer ember is megfordulhat a Nagy Bazárban. És ha már ott vagyunk hasznunkra szolgál, ha elmondjuk, hogy magyarok vagyunk, hiszen testvérnemzetként tekintenek ránk. És akkor már nyomják is a teás fiút hívó gombot és rendelik a forró italt, mert teázgatás közben a vevőt is könnyebb meggyőzni.

Nagybazár3

Nagyon segítőkészek, ha nincs náluk az az áru, amit te keresel, akkor mennek a szomszédhoz és beszerzik neked. Megbízható árust ajánlanak, és persze el is kísérnek hozzá, elmondják, hogy ne nyerekedjenek rajtad, mert magyar vagy:) Persze, ha ajánlással vásárolsz, mindenki megkapja az őt megillető jutalékot, amit mi már nem észlelünk.

Lámpa, szőnyeg, párna, hamam törölköző, ágytakaró, kendő, bőr, táska, ékszer…. ha ezek közül bármit szeretnétek vásárolni, biztonsággal tudok árust ajánlani. Csak keressetek nyugodtan!

Nagybazár2

Az üzleteken kívül találhatunk még rendőrőrsöt, postát, mecsetet, orvosi szobát és majdnem minden bank képviselteti magát. És ha úgyis néz ki, mint egy labirintus, megvan a Nagy Bazár maga rendszere. A boltozatra függesztve láthatjuk az utcatáblákat, amik adhatnak némi útbaigazítást nekünk. Mint például a Kuyumcular Caddesi, azaz az Ékszerészek utcáján értelemszerűen arany, ezüst, gyémánt és drágakövek a főszereplők. A két emeletes Zincirli Han, azaz a Láncos szeráj – ahol régen az ékszereket készítették – egy igazi történelmi kuriózum. Érdemes ellátogatni.

Nagybazár1

Most lássunk egy kis történelmet: az első két raktárépület (törökül bedesten) múltja még a bizánci időkig nyúlik vissza. 1461-ben Hódító Mehmet szultán parancsára kezdték el tovább építeni, és akkor kapta nevét is, Carsu-yi Kebir, azaz Nagy Bazár. A szultán parancsára bevételével az Aja Szófia mecsetet hivatott szolgálni.

Majd Szulejmán szultán idejében a további építkezések révén a Nagy Bazár elérte legnagyobb kiterjedését. Egy akkori forrás szerint 4399 nagyobb üzlet, 2195 ún. cellaüzlet működött benne.

nagybazar.jpg

Persze ugyanúgy, mint a többi épületen, ezen is nyomot hagyott az idő vasfoga: több tűzvész és földrengés hagyott benne kárt. Végső formáját II. Abdülhamid szultán ideje alatt nyerte el és azóta rendületlenül várja az odalátogatókat, mint az egyik legjelentősebb Oszmán kori létesítmény.

Nagybazár6

Ez az épület évszázadok óta az erő jelképe. Hiszen kezdetben sem egy hétköznapi bazár volt, ahol csakis saját kedvére vásárolhatott a járókelő, hanem az Oszmán Birodalom gazdasági szimbólumaként funkcionált. Mert egykor nem csak a palota kincsestára volt ez, hanem pénzügyi központként szolgált.

Most pedig szeretnék pár olyan nagy hagyománnyal rendelkező üzletet kiemelni, amik a világ minden tájáról jeleskednek vásárlókkal. Olyan üzletek, amik tevékenységükkel csak öregbítik az isztambuli Nagy Bazár hírnevét. Ha Isztambulban járunk, érdemes a Bazári látogatás során útba ejteni őket.

Nagybazár9

A Sengör család birtokában lévő szőnyegüzletet már az ötödik generáció viszi. Azt mondják magukról, hogy azért tisztelik meg nagy nevű emberek az üzletüket, mert a mai napig egyetlen vásárlójukat sem rövidítették meg, a tisztességes árkalkuláció hívei. Az üzlet maga a Tekkeciler soron található, a 65-83. szám alatt. (ugyanis, ha figyelmesen sétálunk a Bazárban, a fejünk fölött található utcanév táblákból egész jól el tudunk igazodni, bár én minden egyes alkalommal eltévedek…)

Nagybazár11

A szőnyegüzlet harmadik generációsa, Semsettin úr már 6 éves korában elszökött otthonról, hogy az üzletben tölthesse idejét, míg más gyerek az utcán múlatta az időt. Mind emellett vegyészmérnöknek tanult, és persze több nyelven beszél. Vásárlóik között tudható Madeleine Allbright, egykori amerikai külügyminiszter, Mihail Gorbacsov és Helmut Kohl is.

A Kafkas ékszerüzlet 66 éve van jelen a Nagy Bazárban a negyedik generációval. Rajtuk kívül a Kalpakcilarbasi utcában még 300 ékszerüzlet található. De miért ők a leghíresebbek? Mert egyedi tervezésű darabjaik vannak és már szájhagyomány útján terjednek. Rockefeller a Manhattan bank nyitó ünnepségére török mintás arany karkötőt vásárolt tőlük. De emellett Cameron Diaz, és a maláj király is vásárolt már tőlük. S kérésre – többségében biztonsági okokból – a kedves vásárló hotelébe, lakóhelyére is kiszállnak. Persze nem kell azt gondolni, hogy vagyonokat hagynak nála a vásárlók, eddig a legdrágább ékszer 10 ezer volt.  Kalpakçılarbaşı utca 46.

Nagybazár12

A Melda ezüst üzlet már a hatodik generáció kezében van. Minden egyes darabot saját maguk készítenek el. Grace Kelly, Henry Kissinger, Mihail Gorbacov is náluk vásárolt. A Szaud-Arábiai Légitársaságnak pedig készítettek egy ékszerdobozt, ami 20 ezer USD értéket képviselt. Arabacıoğlu utca 7-9-11-13.

Az első csillár üzlet 1927-ben nyílt a Bazárban, Lümes márkanévvel. A legkülönfélébb kastélyokba készítettek már csillárt. A legnagyobb, amit eddig tőlük rendeltek, egy éven át készült 15×6 méter nagyságban és Szaud-Arábiába vitték. Zincirli Han 16.

Nagybazár7

A Koc bőráru üzlet tulajdonosa, Rezal Koc először szőrmékkel csak foglalkozott. A mesterséget édesapjától tanulta és véleménye szerint azért ilyen népszerűek, mert modern és divatkövető modellek kerülnek ki a kezük alól. Ferre, Dolce Gabana, Armani divatházaknak varrnak. De Sean Connery, Kirk Douglas sem tudott ellenállni egy Koc által varrt bőrkabátnak. Persze náluk sem maradhat el a teára vagy kávéra való invitálás. Kürkçüler utca 22-46.

GrandBazaar001

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s