kultúra

Szultánák, akik Isztambult felvirágoztatták

Aki rendelt már a webáruházunkból vagy esetleg elmerült egy-két török történelmi sorozatban, azoknak a következő nevek ismerősek lehetnek. Isztambul utcáin sétálgatva a mai napig találkozhatunk ezekkel a nevekkel… erős és érzékeny nők, akikre méltán büszkék lehetünk, akárhonnan is származnak. Rám mindig is nagy hatással voltak, így a vállalkozásom beindításakor nem volt kérdés, hogy valahol felbukkannak majd: a tradicionális hamam törölközőim ezeknek a szultánáknak köszönhetik elnevezéseiket.

Hürrem, Mihrimah, Nurbanu, Safiye, Kösem, Turhan, Gülnus, Bezmiálem szultánák… akik nemcsak anyaként vagy feleségként töltöttek be fontos szerepet az oszmán kultúrában, hanem az általuk létesített intézménnyel is színesítették Isztambul sziluettjét. Csak hogy párat említsek: Dolmabahce mecset, az Üsküdar negyedben lévő Valide-i Atik mecset, az Eminönüben található Új mecset (Yeni Cami), mind ezeknek a hölgyeknek köszönhető.

Már rögtön az oszmánok bevonulása után megemlíthetjük Selcuk szultánát, aki I. Mehmet szultán lányaként, valamint Fatih Sultan Mehmet nagynénje révén nagy tiszteletnek örvendett az udvarban. Sajnos az a mecset, aminek építtetése a nevéhez fűződik leégett a 17. században. Viszont nem sokkal később épült a helyére egy másik mecset Abbas Aga jóvoltából.

Egyik legvitatottabb, de annál nagyobb hírnévre szert tett oszmán szultána, Hürrem, akit a magyar tévénézők is megismerhettek közelebbről egy nagyon sok részes sorozat jóvoltából. Vitatott, hiszen nem volt rest férjének elsőszülött fiát, Musztafát kiiktatni, hogy megnyissa fiai előtt az hatalomhoz vezető utat. Lehet emiatt, lehet más okból, de számos épület létrejötte fűződik a nevéhez. Egyik a nevét viselő Haseki Hürrem Külliyesi, azaz egy komplexum, amiben volt mecset, iskola, kórház és ingyenkonyha is. Ez a kórház az alapja a ma is meglévő Haseki kórháznak. Ez volt az első épületegyüttes Isztambulban, amit Mimar Sinan tervezett.

5 évvel később szintén Mimar Sinan tervezte az Hagia Szophia/Ayasofya épületével szemközt található Hürrem szultána hamamot avagy törökfürdőt is, Hürrem szultána kérésére. Fénykora után volt ez az épület börtön, benzinraktár és nyomda is. A fürdő szolgáltatásai hosszú szünet után 2010 óta ismét igénybe vehetők, külön női és külön férfi részleggel.

Hürrem szultána lánya, Mihrimah szultána nem csak politikai területen lépett édesanyja nyomdokaiba, hanem jótékonykodásával is látható nyomott hagyott. Két külliye-t is köszönhet neki a város, amiket szintén Mimar Sinan tervezett és édesapja, Szulejmán szultán kincstára fedezett. Az is érdekes, hogy Isztambul mindkét oldalán két azonos nevű mecset található az ő nevével.  Az egyik az európai oldalon Edirnekapinál, a másik az ázsiai oldalon Üsküdar negyedben található az oszmán idők óta.

Mihrimah épületkomplexuma

Szót kell ejtenünk Hürrem menyéről is, Nurbanu szultánáról is, aki nem kevésbé volt karakán hölgy, mint anyósa. Szintén Üsküdar Toptasi negyedében az ő nevéhez fűződik egy külliye, amit most nyáron volt szerencsém körbejárni. Az Atik Valide Külliyesi meglehetősen nagy területen fekszik és mily meglepő… Mimar Sinan tervei alapján készült. Állítólag a mecset udvarán álló platánfa alatt még maga a mester is megfordult…

Valide Atik komplexum Üsküdar negyedben

Nurbanu egyik leánya, Ismihan szultána, aki egyben az egykori Magyarországon is megfordult Sokullu Mehmet pasa felesége volt Eyüp negyedében építtetett iskolát. Nurbanu másik leánya, Sah szultána férjével, Zal Mahmut pasával saját erőből emeltetett külliyét szintén Eyüp negyedben, Mimar Sinan tervei alapján.

Ismihan szultána által építtetett mektep/iskola

Emlékezzünk meg Safiye szultánáról is, akinek meg kellett küzdenie Nurbanu szultánával, hogy befolyását erősíteni tudja. Jelentős hatalomhoz csak anyósa halála után jutott. Kétségkívül az egyik legbefolyásosabb női személyiség az oszmán történelemben, ebből adódóan hatalmas jövedelemre tett szert. Ő kezdte el építtetni Isztambul egyik legszembetűnőbb mecsetjét, a Yeni Camit (Új mecset) Eminönü tengerpartján, aminek építkezése mindenféle nehézségekbe ütközött, majd félbe is maradt. 57 évig senki nem is nyúlt, hozzá, sőt a félkész épület tűzvész áldozata is lett, míg nem Turhan Hatice szultána meg nem látta benne a lehetőséget.

Új mecset, avagy Yeni Cami

Mivel Turhan Hatice szultána egy idő után saját politikai szerepvállalását másra ruházta át, több ideje maradt jótékonykodni. Ekkor vette kézbe a mecset építtetését, ami állítólag 4 év alatt be is fejeződött. 1665-ben egy pénteki imanapon a szultán részvételével meg is nyitották az Új mecsetet. Hogy bevételt teremtsen a mecsetnek, Turhan szultána az akkori Új Bazár, mai nevén Egyiptomi Bazár építését rendelte el. Az akkori időben persze nem lepődünk azon sem meg, ha gyilkosság ragad ezen nevekhez. Turhan szultána például anyósát, Kösem szultánát ölette meg egy eunuch segítségével, hogy hatalomhoz juthasson…

Egyiptomi Bazár, avagy Misir Çarşısı

IV. Mehmet szultán felesége, Gülnus szultána nevéhez fűződik például az Üsküdar negyedben található Cedid Valide mecsetet magába foglaló külliye. A szultána türbéje is itt található meg. A mecsetet napjainkban inkább Yeni Valide (Új Valide) mecsetként említik.

Isztambul egykoron

A lista természetesen nem teljes, de ebből is látható, hogy a világ minden tájáról rabszolgaként Isztambulba került hölgyek kitörve a hárem bizonytalan világából milyen befolyásra tettek szert. Befolyásukkal pedig nem csak hatalmukat gyakorolták, hanem a mai napig kézzel fogható cselekedeteket hajtottak végre. Ha arra jártok, emlékezzetek meg róluk…

Hozzászólás