kultúra

Amit a Király Gyógyfürdőről tudni illik…

Ugyan most ’egy kis’ időre bezárták a Király fürdőt, de hiányát így pótoljuk egy kis megemlékezéssel. Reméljük nem kell sokat várnunk, hogy újból élvezhessük áldásos hatását és a kupola alatt merengve megemlékezhessünk a majdnem 500 évvel ezelőtti építészek csodálatos munkájáról.

Eredeti neve Horoz kapı fürdő, ami annyit jelent, hogy Kakas kapu fürdő. 1565-ben kezdték építeni az oszmánok közvetlenül az egykori városfal tövébe, az akkori Kakas kapuhoz közel, innen az elnevezés. A fürdőt Arszlán budai pasa felkérésére kezdték el építeni, de mivel ő kegyvesztett lett, a munkálatok utódja, Sokullu/Szokoli Mustafa pasa vezényletével fejeződtek be. A fürdő a városkapu belső részén volt található, hogy esetleges ostrom esetén is tudják élvezni a fürdőzés jótékony hatásait, s nem számított, hogy több száz méterről kellett idevezetni a meleg vizet.

A Király Gyógyfürdő a XVIII. századig többször gazdát cserélt, míg 1796-ban König Ferenc tulajdonába nem került. Így lett a fürdő neve akkor Király. A Király család nevéhez fűződik az 1826-os átalakítás is, ami inkább klasszicista jegyekkel ruházta fel az épületet.

A fürdő kupolái a Ganz utca felől

Budapest ostroma alatt a fürdő klasszicista szárnya erősen megsérült, így a háború után az 1950-es években fel kellett újítani. Ez volt az utolsó rekonstrukció, amin az épület átesett. De szerencsére az épületet meghatározó török jelleg a felújítások során is megmaradt.

Mint korábban már írtam, kétféle törökfürdő létezik: a hamam és az ilidzsa típusú fürdő. A Király fürdő a második típusba tartozik, hiszen a meleg vizét a Lukács fürdőnél levő Malom tóból vezették ide vörösfenyő csatornákon, úgy 600 méteren keresztül. Napjainkban már zárt csővezetékeken jut ide a víz, de még mindig a Lukács fürdőből. Két kútból érkezik ide a víz, az egyik 40 °C-os, a másik 24 °C. Mindkettő gyógyvíz minősítésű. Ezt a vizet lehet inni is, kúra formájában gyomor- és bélrendszer, valamint légzőszervek, epe krónikus, hurutos betegségei esetén gyógyító hatással rendelkezik.

Forrás: Flickr

A medencében található víz is gyógyvíz minősítéssel rendelkezik, nincs kezelve, egy az egyben ugyanaz a víz, ami a Lukács fürdőből vezetékeken át ideérkezik. 3 óránként a medencében lévő víz teljesen lecserélődik. Ez szám szerint óránkénti 40-50 m3 fogyasztást jelent, tehát ide az is jöhet, aki a közösségi fürdőzéstől kicsit viszolyog… Laboratóriumi mérésekkel ellenőrzik a víz minőségét naponta kétszer. Ha áramszünet adódik, a víz utánpótlása megáll.

Az egykori törökfürdőben az előtérből lehetett az ún. langyos helyiségbe belépni, ahol volt szőrtelenítő részleg is, valamint más előkészítő helyiségek. Medence itt nem volt található. A forró helyiség központi részét képezi a nagy kupola alatt elhelyezkedő oktogon alakú medence. Innen nyílhattak kisebb beugrókban található kisebb medencék, amik fölött is kupolák helyezkednek el. Ezek az utóbbi években gőzkamraként, valamint zuhanyzóként funkcionáltak. Ebből a Király fürdőben két darab található. A negyedik, legkisebb kupola alatt pedig csobogó volt. Ha kintről a Ganz utca felől tanulmányozzuk az épületet, akkor látható ez a megosztottság: a főkupola a legmagasabb, két szélen a két kisebb medence feletti kupola, és középen pedig a csobogó feletti kupola.

A fürdőben van egy hosszú folyosó, amiből 37 privát fürdőhelyiség nyílik, ami a felújítás kezdetéig kihasználatlanul állt. Talán kettő ilyen helyiséget használtak a célnak megfelelően, a többit egyéb alapanyagok raktározására… ebből is következik, hogy ráfért egy alapos felújítás…

Ásatások már a felújítás előtt megkezdődtek, vagy ki tudja, lehet még mindig azok folynak ebben a pillanatban. Ezek során feltárták az épület falait, hogy mégis mire lehet számítani a felújítások alatt. A szebb napokat megélt Király fürdő udvara alatti területet is megvizsgálták. Kiderült, hogy egykoron lakott itt római százados, de volt itt középkori temetkezési hely is.

Az utóbbi években egy átlagos napon körülbelül 70 vendéget fogadtak, amit tulajdonképpen 5 fő személyzet szolgált ki. Mondhatjuk tehát, hogy egy teljesen családi kis fürdő volt és reméljük lesz is…

Tényleg ráfér egy kis felújítás…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s