hamam törölköző

Légy kész a strandszezonra!

parton

Én nagyon bízom benne, hogy a jó idő beköszöntével egyre több lehetőségünk lesz a vízpartra látogatni – legálisan:)

Most már tényleg megcsapta a jó idő szele az orrunkat és mindenki arról álmodozik, hogy júliusban ülünk a vízparton és élvezzük a napsütés jótékony hatását. Egyre többen használják nálunk is a világhódító körutat bejárt hamam törölközőt. Természetesen mi is rajta vagyunk, hogy kis országunkban népszerűsítsük ezt a sokoldalúan felhasználható textildarabot:)

kalapok

Mi is az, ami elengedhetetlen egy vízparti kikapcsolódáshoz?

  • Fürdőruha √
  • Naptej √
  • Strandpapucs √
  • Törölköző √ – természetesen ebben az írásomban a pestemált, azaz a török hamam törölközőt ajánlom nektek, megspékelve pár ötlettel, hogyan is lehet használni.

Most már nemcsak 100% pamut pestemállal találkozhatunk, hanem vannak selyem-pamut keverékek is, és a bambusz törölköző is nagy kedvenc lett. A lenes változat pedig egyenesen visszarepít minket nagymamáink otthonába. De közös tulajdonságuk, hogy fantasztikus nedvszívó képességgel rendelkeznek.

Van egy kedvenc szövőmesterem, akinek a műhelyében napokat el tudnék tölteni. Olyan lelkesedéssel beszél az új, általa megálmodott modellekről, hogy az embernek kedve szottyan szövést tanulni. S nem hiába büszke termékeire, és a nagy múlttal rendelkező török szövési hagyományokra.

szovomester

A hagyományos szövési módszereket már Kr. e. 800-ban alkalmazták Denizli városában. Az első hamam törölközőket pedig a XVIII. században kezdték el szőni a textil őshazájában, Bursában.

Mára már szinte csak Denizli város környékén találhatunk pestemál-szövőmestereket. Ottani családi vállalkozások látnak el minket a szebbnél szebb hamam törölközőkkel, akik lassan a kézi szövésről átállnak a félautomata szövésre, hogy a megnövekedett igényt ki tudják elégíteni.

lakber

Összeszedtem pár képet, amit a vásárlóimtól kaptam, hogy érzékeltetni tudjam, milyen sokoldalúan is lehet használni a hamam törölközőt.

Rendeltetésének megfelelően törölközőként igazán jó szolgálatot tud tenni tengerparton, medencénél, tóparton, szaunában… de a hűvös ellen is kiválóan véd.

vízpart

Egyik legnagyobb örömet ez a kép szerzett …  babáknak is ideálisak a törölközőink, hiszen csak természetes alapanyagokból szőnek szövőmestereink.

baba

 

Tavaly nyáron, mikor a lányokkal elutaztunk a kedvenc énekesük koncertjére, természetesen vittünk magunkkal pestemált is. S míg nem kezdődőtt meg a koncert, azon heverésztünk.

koncert

Nagyon sokan használják hamam törölközőinket sportoláshoz is, hiszen kis helyet foglal a táskában és gyorsan is száradnak,  így a baktériumok sem szaporodnak el benne.

 

sport

Ezt a képet Gyulán készítettem. A török kori fesztiválokon mindig nagy keletje van a termékeiknek:) Az egyik hagyományőrző csoport sátorának bejáratát is a Hürrem pestemállal oldották meg:)

sator

Ha megtetszett valamelyik modell, megtalálsz minket a weboldalunkon.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s