kultúra

Újabb 10 dolog, amit Isztambulban át kell élned

Torokkave_hurrems

11 – TÖRÖK KÁVÉT INNI A BOSZPORUSZ PARTON

 Van egy-két kávézó, amit ajánlanék, de szerintem mindegy hová megyünk. Ha már kinn vagy a Boszporusz partján, már az magában elegendő. Ezt, ha megfejeljük egy török kávéval, az meg már maga a teljes beteljesülés. Csak ülni kinn a parton, nézni a sirályokat, a tenger hullámzását, a szebbnél szebb Boszporusz parti villákat, a hajók elvonulását. Teljes relaxáció!

  • Koru kávézó, Bebek kerületben
  • Sade kávézó Rumelihisariban
  • Pierre Loti kávézó, Aranyszarv öböl kilátással
  • Cinaralti teázó, Cengelköyben

Cinaralti_cay_hurrems

12 – EGY UTCAI ÁRUSNÁL KOKORECSET, AZAZ GRILLEZETT BÁRÁNYBELET ENNI

Az évek előrehaladtával egyre nagyobb kihívást jelent megbízható utcai árust találni, ugyanis a törvények állandóan szigorodnak és emiatt számuk csökken országszerte.

Kokorecs_hurrems

Pedig ezek az árusok azok, akik megadják Isztambulnak azt az egyik misztikus löketet, amiért az ember szerelmes lesz a városba. Az én egyik meghatározó kokorecs élményem úgy 2003 környékén lehetett, Eminönü negyedben, egy sötét sikátorban. Túl sok bizodalmam nem volt hozzá, de a sógorom kezeskedett érte. Állítólag egy nagyon népszerű árus volt. Még mindig úgy gondolom, hogy mindenképpen kell hozzá helyismeret, és csak megbízható árus jöhet szóba. Mindenesetre átestem a tűzkeresztségen, sőt legalább háromszor ettem a 13 év alatt…

 13 – VÉGIGMENNI EGY OLYAN VÁROSRÉSZEN, AMI CSEPPNYI BIZALMAT SEM SUGALL

Még valamikor a 2004-ben, kiköltözésem környékén utaztam taxival a Taksim kerületben. Akkor egy olyan negyedbe kerültem, ahol félig összedőlt házak mentén kétes kinézetű fazonok álldogálltak, a szemükkel szigorúan követve a taximat. Jobbra, balra kitekingetve a kocsi ablakán Fatih Akin Fallal szemben című filmje jutott eszembe. Éjszaka, egy lány egyedül megannyi kihívással. Komolyan féltem. Egyetlen vigaszom a sofőr volt. Évekkel később, mikor már hozzászoktam a városhoz, gyalogosan tettem meg egy jó hosszú utat. Kagithane kerületben a konzulátushoz sétáltam le. Korábban a drog dealerek kerülete volt. Azt hallottuk, hogy a taxik sem álltak meg. Meghatározó élmény lett az életemben.

Kagithane_hurrems

14 – ELMENNI EGY HALAS ÉTTEREMBE ÉS 3 RAKINÁL TÖBBET INNI

Török nevén meyhane, ha ezt a nevet hallod, akkor biztos inni mennek az emberek. Ha bennfentes emberkével járod a várost, úgysem tudod megúszni. Egy igazi esti program, jó társasággal pedig kihagyhatatlan. Ha segítség nélkül jársz Isztambulban, akkor is érdemes asztalt foglalni, mert ezek a helyiek körében is nagyon népszerűek. A Sofyali 9 étterem a Beyoglu Asmalimescid negyedben található. Legalább 25 fajta előétel közül választhatsz és érdemes helyet hagyni a friss halnak is, nem is beszélve a finomabbnál finomabb desszertekről. Van még a Giritli étterem, a Yakup 2 és a Refik, valamint a több helyen is éttermet működtető Cibalikapi. Lehet válogatni, a lényeg, hogy mindenhol kötelező a rakit kipróbálni!

 15 – ALKUDOZNI A NAGY BAZÁRBAN

Aki már volt egyszer a bazárban, az tudja, hogy alkudozni kötelező. De úgy, mint nagyon sok más dolgot, az alkudozást is lehet tanulni, sőt ajánlatos. Lehet ezt tökélyre fejleszteni, a végén még élvezed is. Az biztos, hogy ha az árus mond egy árat, első körben maximum a harmadárával szabad folytatni az alkudozást. Ki fog nevetni, de ez is színjátékuk egyik része. Legalább egyszer sarkon kell fordulni és otthagyni a kofát, ha még van árrése, biztosan utánad kiabál. Mindenképpen meg kell említeni, hogy magyarok vagyunk, az ismét jelent egy bizonyos fokú kedvezményt. És nem árt egy pár kifejezést megtanulni törökül, mint például: bu csok pahali=ez nagyon drága, indirim isztijorum=kedvezményt kérek. Ha látják, hogy akár pár szót is tudsz törökül, máris olcsóbban jutsz az áhított bazári áruhoz.

16 – MEGCSODÁLNI AZ ELADÓ PIÓCÁKAT AZ EGYIPTOMI BAZÁRNÁL

Törökország keleti részein nagy hagyománnyal rendelkezik a piócás gyógyítás. Mikor legelőször láttam, hogy vödrökben piócát árulnak az Egyiptomi Bazár mellett, meg kell hagyni megrökönyödtem. A szomszéd néni jutott eszembe, aki a házuk mellett található mocsaras területről piócákat gyűjtött és mindenféle bántalmakra osztogatta az utcában lakóknak. De ez 40 évvel ezelőtt volt és azóta nem is hallottam róla. Neten utánanéztem, és úgy látszik vannak, akik a mai napig itthon is foglalkoznak vele.

 17 – HAMAMBA MENNI

Aki szereti a kényelmes fürdőzést, annak ajánlom a masszázzsal egybekötött hamam látogatást. A régi városrészben is lehet számos nagy múlttal rendelkező törökfürdőt találni, mint például:

Cemberlitas_hamam_hurrems
Csemberlitas hamam Forrás: Csemberlitas hamam

A hamam egy olyan hely, ahol testileg és lelkileg is fel tudsz töltődni, mindezek mellett magadba szívhatod a több százéves törökfürdő kultúra misztikus valóságát.

Esetleg, ha itthon szeretnél menni törökfürdőbe, ajánlom az oszmán korból ránk maradt Király fürdőt, a Veli bej fürdőt vagy a Rudas fürdőt. És ha igazi törökfürdő lepedőt, azaz hamam törölközőt szeretnél vásárolni, látogass el a weboldalunkra.

18 – SZENDVICSET KÉSZÍTTETNI AZ EGYIPTOMI BAZÁRBAN

Ha arra járok, nem hagyhatom ki, hogy az Egyiptomi Bazárban található Cankurtaran üzletben ne csináltassak egy csoda friss szendvicset. Olyan nagyon szemet gyönyörködtetően vannak kihelyezve a sajtok, felvágottak, olívabogyók, savanyúságok és a kenyérre kenhető krémek, hogy nem is szeretnék neki ellenállni. Az üzlet nagy előnye, hogy ha nincs is közös nyelvetek, akkor is el tudod mutogatni, hogy mit szeretnél a szendvicsedbe és rövid időn belül élvezheted azt az ízorgiát, amit a Ruhi úr által készített kulináris alkotás adhat.

 19 – ÜSKÜDARBAN HALAS SZENDVICSET ENNI

Azt hiszem, aki Isztambulban jár az ázsiai oldalon, annak elmaradhatatlan programja a Boszporusz parti halas szendvicsesek meglátogatása. Nincs is finomabb, mint amikor a frissen fogott halat faszénparázson megsütik, majd paradicsommal, hagymával és friss ropogós salátával kis alakú kenyérbe rakják és ott melegében elfogyasztod. Egyszerre érezheted a tenger jellegzetes illatát a frissen sült hal ínycsiklandozó aromájával.

20 – ÁPRILISBAN JÚDÁSFA NÉZŐBE INDULNI A BOSZPORUSZ PARTON

Egy igazi látványosság a júdásfák virágzása a Boszporusz két oldalán. Ha csak egy sétára indulunk a parton és úgy szemrevételezzük a lilába borult fákat, akkor is felejthetetlen élményben lesz részünk. De igazi kuriózum, ha felülünk egy hajóra és a Boszporuszon utazgatva csodáljuk meg az Isztambul jelképévé vált fákat.

 judasfa_hurrems

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s