lakberendezés

HOGYAN CSEMPÉSSZÜNK EGY KIS KELETIES HANGULATOT IKEÁS LAKÁSUNKBA?

Mindennapi kis otthonunk berendezése egy idő után unalmassá tud válni. Ezt pedig leginkább ilyenkor tavaszkor érezhetjük, amikor odakinn lassan el kezdenek nyílni a virágok, csivitelnek a madarak és hétágra süt a nap. Egy-két kiegészítő cseréjével meg tudjuk változtatni lakásunk hangulatát.

Hálószoba – ágytakaró, párnahuzatok, éjjeli lámpa

 Kezdjük a hálószobával! Mivel a hálószoba legnagyobb területét az ágy fedi le, ezért itt elég egyszerű a dolgunk. Egy vidám színű, vagy netán mintás ágytakaróval karakteres változást tudunk elérni. Ha még odacsempészünk egy pár darab díszpárnát is, nyert ügyünk van. Nem nagy befektetés egy hangulatos éjjeli lámpa elhelyezése sem.

halo_hurremsbazaar

Én ezt az éjjeli lámpát például az isztambuli bazárban szereztem be. Egyszer a nappaliba, máskor pedig a hálószobába rakom be, hogy nehogy véletlenül ráunjak.

bejarat_hurremsbazaarElőszoba – tükör, akasztó

Szerintem az előszoba nagyon fontos szerepet játszik a lakásunk megítélésében. Ez az a hely, ahová a vendég is megérkezik, itt szerzi első benyomását otthonunkról. Mi is ide érkezünk meg egy fárasztó nap után és ide dobálják le a gyerekek is az iskolai cuccokat, miután megérkeztek a suliból. Tehát nemcsak praktikusnak, hanem jó benyomást keltőnek is lennie kell. Van egy kedvenc csecse becse boltom Isztambulban, a Pasabahce. Egy nagyon régi, még 1935-ben alakult cég, ami kezdetben csak üvegterméket gyártott és forgalmazott. Ma már tökélyre fejlesztették az eladást, órákig el tudok időzni a boltjukban. Ez a tükör is tőlük való, akárhányszor ránézek Isztambul és ezekkel a fantasztikus csempékkel díszített épületei jutnak az eszembe.

Blog banner2- Hürrems bazaar

Fürdőszoba – szappanok, hamam törölköző vagyis pestemal

A fürdőszobában ugyan sok mindennel nem lehet játszani, de egy-két ügyesen elhelyezett kiegészítővel fel lehet dobni a hangulatot. A színes pestemálok vonzzák a szemet és megidézik a tengerpartot.

furdo_hurremsbazaar

Megrögzött szappangyűjtő vagyok, persze el is használom őket. A legkedvesebb darabom Mardinból származik. Ha oda eljutsz, biztos, hogy belebotlasz Sahmeran, a kígyók anyjának történetébe és a vele díszített tárgyakba. Sahmeran felül ember, alul kígyó testű és olyan erővel rendelkezik, amivel betegségeket múlaszt el.

sahmeran_hurremsbazaar
Sahmeran

Kert, erkély – kilim párnahuzatkültéri lámpa

Itt a tavasz, készítsünk magunknak egy kávét és élvezzük a gyengéd napsütést a szabadban. Szerencsések vagyunk, ha van kertünk vagy erkélyünk, akkor nem kell messzire menni. Bár itt Magyarországon nincs akkora hagyománya az erkély használatának, talán ha egy kicsit hosszabb lenne a nyár?

Blog banner2- Hürrems bazaar

Viszont ennek a társadalmi élettérnek Isztambulban különleges jelentősége van. Este, ha beugrik egy barát, mindenképpen itt beszélgetnek. Itt eszik meg a hétvégi reggelit, ami mellett hosszan elbeszélgetnek. Sőt annyira szeretnek az erkélyen ülni a török emberek, hogy egy elhúzható üvegtábla szerkezettel a többség téliesíti is ezt a teret. Ha meg a Boszporuszra nyílik kilátás, akkor ez a legfontosabb életterük a lakásban. Azt hiszem ezt az értéket nekem is átadták. Már alig várom, hogy kint lehessen a szabad levegőn reggelizni. Hogy jobban essen a falat, egy pár díszpárnával fel lehet dobni a kültér hangulatát. Erre legalkalmasabbak a kilim párnák, jól bírják a kiképzést. Amit nem csak székre rakhatsz, hanem földi ülő alkalmatosságnak is jól megállja a helyét.

Nappali – lámpabúra, díszlámpák, párnahuzatok, szőnyeg

És hadd írjak a nappaliról, ami életünk legfontosabb színtere. Sok helyen egybe nyílik az ebédlővel, érdemes akkor ugye összhangban berendezni.

nappali.png

Egy-egy jól irányzott asztalterítő, feldobja az étkezőnket. Érdemes utazáskor nyitott szemmel járni, egy asztalterítő nem nagy beruházás, de lehet jó darabokat találni. Az én kedvencem egy nazar amulettekkel díszített terítő, amit a bodrumi piacon szereztem be.

Sokat jártam természetesen a bazárban is, ahonnan egy pár ‘kincset’ is beszereztem. Törökországban nagy hagyománya van a rézedények kézzel való díszítésének. A nappalinkban egy ilyen készlettel varázsolhatunk egy kis török sarkot.

A kanapé örök kedvenc, hiszen csak a párnahuzatokat kell kicserélni és máris megváltozik a nappali hangulata. Üzbegisztánban nagyon nagy hagyománya van az ikat technikával készült textíliának. Nemcsak ruhákat, kabátokat gyártanak már belőle, hanem minden színben pompázó párnahuzatokat is. Természetesen ez is magával ragadott és be is szereztem párat a nappalinkba. Aztán már a barátnőknek is…

_AKL0720

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s