kultúra

10 DOLOG, AMIT ISZTAMBULBAN ÁT KELL ÉLNED

1 – DUGÓ, legyen az reggeli, esti, pénteki vagy ünnepek alatti

Istanbul_levent_hurrems Anélkül, hogy ne araszolnál órákon keresztül a városban, nem is hiszik el, hogy jártál Isztambulban. Az igazat megvallva, nem is nehéz belebotlani egy dugóba ebben a világvárosban, hiszen a hivatalos adatok szerint 15 millió ember osztja meg a közutakat. Az én csúcsom egy 35 km-es távon 5 óra, a repülőtér és az otthonunk között. Az unokahúgomat épp akkor ért haza Isztambulból Nyíregyházára, amikor én is Isztambulból Isztambulba.

 2 – EGY TEA A NAGYBAZÁRBAN

 Ezt kérned sem kell, ugyanis, ha már belépsz egy üzlet ajtaján a bazárban, első dolguk, hogy megkérdezzék, mit iszol. Mivel a külföldiek kevésbé járatosak a török kávé kultúrájában, ezért őket/minket almateával vagy fekete teával kínálnak. Egyik sem rossz választás, meleg italodat szürcsölgetve engedd át magad a bazár nyújtotta elvarázsolt világnak.

 3 – HOGY VALAKI TESTVÉRNEK SZÓLÍTSON

Ha szóba elegyedsz egy törökkel, az első kérdése az lesz, hogy honnan jöttél, ez még a török törökkel való találkozásánál is így van. Az első találkozásnál levezetik az egész családfát addig, míg elő nem bukkan a felmenőknél egy közös szülőfalu. Ha beszállsz egy taxiba és érzik akár az akcentusodon is külföldi vagy, azonal neked szegezik a kérdést: honnan jöttél. Miután  bevallom, hogy Magyarországról jöttem, a reakciók 95%-a, az, hogy akkor mi testvérek vagyunk. És tényleg hisznek ebben.

Vissza is vezetik a közös eredetünket Közép-Ázsiáig, Attilával példálóznak, és próbálnak meggyőzni arról, hogy én tulajdonképpen török vagyok. Amivel most már heves bólogatással egyetértést mutatok, mert úgysem hagynak békén addig, míg meg nem adod magad. Az érdekes az, hogy bárhol jársz, bárkivel elegyedsz beszélgetésbe, a közös történelmünkhöz hozzá tudnak szólni.

 4 – HAJÓKIRÁNDULÁS A BOSZPORUSZON

3hid_hurrems
3. híd félig kész állapotban, mögötte a Fekete tenger

Ha kijutsz Isztambulba, egy napot mindenképpen egy hajós kirándulásra kell rászánnod. A helyi tömegközlekedési hajók menetrendszerűen indulnak Eminönü kikötőből a Boszporusz északi torkolatához, Anadolu Kavagi-hoz. A hajó úgy 12 óra körül van ott, érdemes felsétálni Yoros várához, ami egy Bizánc kori építmény. Miután kigyönyörködtük magunkat a kilátásban, a kikötőbe visszatérve elfogyaszthatunk egy finom halas ebédet vagy csak egy halas szendvicset. Visszafelé úton pedig figyeljük a Kanlica kikötőben felszálló joghurt árust, hogy le ne maradjunk a desszertről.

 5 – ÁTMENNI EURÓPÁBÓL ÁZSIÁBA ÉS VISSZA

Ez egy európai számára is kuriózum, azt gondolom. Az átkelés módját te választhatod meg:

  • menetrend szerint közlekedő Isztambuli hajóval, azaz vapurral (ideális Eminönü vagy Besiktas kikötőből Kadiköy vagy Üsküdar kikötőbe menni)
  • magáncégek által működtetett hajóval, ami gyorsabb és akkor indul mikor megtelik
  • a pár éve elkészült Boszporusz alatt közlekedő a Marmaray metróval,
  • autóval a frissen elkészült Avrasya alagúton keresztül
  • a három híd bármelyikén autóval, busszal vagy dolmussal
  • gyalogosan sajnos nem megengedett a hidakon átkelni, hacsak be nem nevezel a minden év novemberében megrendeződő Avrasya (Eurázsiai) maratonra. Na akkor végig futhatod a Boszporusz hidat.

eurazsiai_maraton_hurrems

6 – ATATÜRK KEDVENC ÉTTERMÉBEN VACSORÁZNI

1901 óta működő Pandeli étterem falai történelemmel átitatottak, Atatürk-ön kívül Adnan Menderes, Audrey Hepburn, Robert De Niro, Tony Curtis, Roman Polanski is megfordult itt. Első látásra kicsit nyomasztó lehet az alacsony belmagasság és a kék csempékkel borított fal, de a rézedényekben és faszénparázson főtt padlizsános Hünkar begendi mindent feledtet velünk. És az sem elhanyagolható, hogy közvetlenül a híres neves Egyiptomi bazárban található.

 7 – OTT LÉPKEDNI, AHOL EGYKORON CONSTANTINUS, ATTILA, JUSTINIANUS…

200px-Costantino
Constantinus mozaik képe az Aya Szófiában (kép a Wikipediről)

Szinte felfoghatatlan, hogy ez a város mekkora múlttal rendelkezik. A több ezeréves történelem során, kik is fordultak meg itt és vajon a város mely részein? Ahogy sétálsz a régi városrészben, óhatatlanul átfut az agyadon, hogy Constantinus míg felvirágoztatta Konstantinápolyt, hányszor járhatott a Hippodrom téren? A nevéhez fűződő létesítményekben, színházakban, utcákon, fürdőkben, lóversenypályákon, szenátusi épületekben vajon személyesen is megfordult? És Attila, az Isten ostora hol haladhatott el, mikor Európát ment hódítani? És Justinianus remekei, az Aya Sofya, a Ciszterna, Aya Irini templom, ahol fantasztikus hangversenyeket rendeznek, érdemes utazás előtt a programokat végigböngészni, hátha szerencséd lesz egy jó koncertet kifogni. Az én egyik nagy élményem ott Diego el Cigala előadása volt.

8 – EGY IZIG VÉRIG TÖRÖK REGGELI ELFOGYASZTÁSA

 Szombat, de leginkább vasárnap az a nap, amikor a törökök a családjukkal vagy barátaikkal „brunch”-oznak. Ami azt jelenti, hogy délelőtt 10 órától vagy 11-től délután 2-3 óráig ülnek egy asztal körül és finomabbnál finomabb falatok kíséretében beszélgetnek. Ezt remek programot azért is szerettem, mert megúsztam a vasárnapi főzőcskézést.

 9 – HULLÁMLOVAGOLNI A FEKETE TENGERI STRANDOK EGYIKÉN

Ez az egyik kedvenc programom Isztambulban, ha látogatóba jött valaki hozzánk Magyarországról, mindenképpen elvittük ide. A városban máshol nem nagyon lehet a tenger vizét élvezni, a Márvány tenger teli van medúzákkal.

burj_beach_hurrems

A Fekete tengeren óriási hullámok vannak, nagyon jó szörf versenyeket is rendeznek itt. Kilyos-on van egy pár jó strand, mi a Bogazici Egyetem strandjára, a Burc Beach-re jártunk. De nagyon jó, 1 km hosszan elhelyezkedő homokos strand a Baykus nevezetű strand is, ami pedig a Mimar Sinan Egyetemhez tartozik. Sőt, ha sátrazni szeretnél, még arra is van lehetőség.

 10 – IMAIDŐBEN MECSETBE MENNI

 Igazi kihívás, ugyanis, ha látják, hogy nem vagy hívő muzulmán, akkor ebben az időszakban nem szívesen engednek be a mecsetbe. De ha felveszed a megfelelő öltözetet és beleolvadsz a helyi, imára induló tömegbe, akkor érdekes élményben lesz részed. Ugye a hölgyek a férfiaktól elkülönítve imádkozhatnak csak és általában a mecset hátsó részén vagy felső szintjén. A hölgyek között is szerencsésen kell helyezkedni és akkor átadhatod magad a muzulmán vallás egyik legbensőségesebb ceremóniájának.

10 DOLOG, AMIT ISZTAMBULBAN ÁT KELL ÉLNED” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Nagyon tetszik az oldal.Sok érdekes, hasznos dolgot tudtam meg, Lebilincselő olvasmány, minden ami a cikkekben le volt írva!

    Kedvelés

Hozzászólás