kultúra

Irgalmasok Véli bej Fürdője

velibey_hurrems

Hogy mit is köszönhetünk az Oszmánoknak? A kávé, a tarhonya, a töltött káposzta mellett a ránk maradt törökfürdőket, vagyis a hamamokat.

És ebben a borongós, téli időben nem is eshet jobban más, mint egy szaunázással egybekötött meleg vízi fürdőzés egy igazi török fürdőben. A budai oldalon lehet válogatni a fürdők között, most ezúttal a 1574-ben épült Véli bej fürdőbe látogatunk.

IMG_5089

Első látásra nem is gondolná az ember, hogy az épületek mögött egy majdnem 450 éves török fürdő bújik meg. De ezt megelőzően már a rómaiak is kihasználták a környék meleg vízzel megáldott adottságait, sőt a jelenlegi Császárfürdő helyén Mátyás király idejében is működtettek fürdőt.

Furcsa érzések törnek fel bennem, amikor belépek a fürdőbe és megmerítkezem a kellemesen meleg vízben… ugyan kik is járhattak itt az elmúlt pár száz évben? Miután megépült a Véli bej fürdő, maga Szokullu Musztafa Pasa is járt vajon ide? Vagy inkább ő a Rudas fürdőt, az akkori nevén a Yesil direkli hamamot részesítette előnyben? Írásaiban a híres világutazó Evlia Cselebi is említést tesz a fürdőről, ő is igénybe vehette a szolgáltatásokat? S miután elment az Oszmán hadsereg, kik jártak ide?

A vizének ugyan már a törökök is csodás erőt tulajdonítottak, de miután Gróf Marczibányi István 1804-ben megvásárolta és felújíttatta a fürdőt és a mostani tulajdonosnak, az Irgalmas Rendnek ajándékozta a forrás gyógyerejének híre hamar elterjedt és rövid idő alatt az ország egyik legjelentősebb gyógyközpontjává vált. Az épület többször átesett változtatásokon, olykor hozzá is építettek, míg a mostani formáját, Hild József tervei alapján 1841 táján nyerte el. Aztán persze jöttek a háborúk, majd  az államosítás és az ezzel járó sajnálatos állagromlás. De a szerencse a fürdő mellé állt és a rendszerváltás után az Irgalmas Rend visszakapta a Császárfürdő épületegyüttesét. Virág Csaba kétszeres Ybl-díjas építész vezetésével a felújítási munkálatoknak köszönhetően a fürdő pár év alatt teljesen megújult. Ekkor tárták fel az épület eredeti építő és faragott köveit, eredeti vakolatát, festését, padlóburkolatát, az ablakok és medence maradványait. Sőt, jelenleg a fürdőbe látogatók megtekinthetik az eredeti burkolatokat, vízvezetékeket, amit üveglappal fedtek le. A folyosó falán pedig látható az alapításkor elhelyezett emléktábla másolata is.

 

Egy kis török sziget, ahol a levegőben érezzük a múlt illatát… magunk elé képzelhetjük az itt fürdőző pasákat, akik a harcból megfáradtan tértek be ide és feküdtek le a mostani központi medence helyén egykoron található „göbek tasi”-ra, azaz az alulról fűtött márványlapra. És átadták magukat a szolgák nyújtotta kényelemnek, a teljes megtisztulásnak és kikapcsolódásnak. A kupola üveglyukain beszűrődő fények vajon őket is ugyanígy megigézte, ahogy engem minden egyes alkalommal?

A Véli bej fürdőben a szolgáltatások széles tárházával találkozunk: illóolajokkal felszerelt gőzfürdő, masszázs-zuhanyok jéggéppel, finn szauna, infraszauna, jacuzzi, Kneipp-sétáló, úszómedence, extra költségtérítés ellenében masszázs is igénybe vehető. És ami fantasztikus, hogy a vizet nem klórozzák, ugyanis a víz gyors átfolyású és így naponta négyszer cserélődik. A víz összetétele kiválóan alkalmas reumatikus betegségben szenvedőknek, műtét utáni felépülésben, de egyáltalán 40 fölött minden porcikánknak jól esik a termálvíz jótékony hatása:)

Ha már otthon szeretnétek a törökfürdőre ráhangolódni, figyelmetekbe ajánlom az Olaszországban élő török filmrendező, Ferzan Özpetek egyik filmjét. A Törökfürdő című filmje nem csak Isztambulba röpít el bennünket, de bevezet a törökfürdők rejtelmes világába is.

IMG_5032

Ha érezni szeretnétek egy csepp Törökországot, akkor meleg szívvel ajánlom a Veli bej fürdőt, és ehhez ne felejtsetek hamam törölközőt bérelni a pénztárnál, csak hogy megadjátok a módját. A mai kor luxusát és a múlt fényűzését megigéző vízben fürdőzve pedig szívjátok magatokba a falakból kiszivárgó történelmet. Tapasztaljátok meg valamennyi érzékszervetekkel a felfrissülést, a test és a lélek újjászületését, a misztikummal átszőtt harmóniát. A teljes feltöltődés után a kijáratnál egy kávé mellett pedig lehet ejtőzni a fürdő kávézójában.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s