kultúra

Ferzan Özpetek, életem meghatározó rendezője

Hogy mekkora hatása volt a magyar köztudatban a HAMAM szó elterjedésének Ferzan Özpetek első filmje, nem tudom, de számomra ezredfordulókor ez a film kinyitott egy másik világot.

1997-ben készített filmjének főszereplője egy válófélben lévő olasz férfi, aki Isztambulban elhunyt nagynénjétől egy törökfürdőt örököl. A hagyatéki ügyek elintézéséhez keletre utazik.  Ekkor ismerkedik meg a családdal, aki a törökfürdőt üzemelteti. Ettől a keleti világtól idegen férfi szép lassan beleszeret a török kultúrába, a városba, bensőséges viszonyt alakít ki a családdal, és ő is, mint nagynénje, Isztambult választja otthonának. Felfedezi, hogy a római hétköznapok, az ott kialakult szokások akadályozták meg, hogy vágyai, érzései előtérbe kerülhessenek. Itt megengedheti magának, hogy érzékenységét megélhesse.

Hamam kívülről

A filmben Madame Anita korábbi levelei is hangot kapnak. Megérthetjük, hogy a nagynéni miért hagyta ott a nyugati kultúrát egy keletiért. Hiszen itt minden sokkal lassabb, az emberek nyugodtabbak, jobban megélik kapcsolataikat, Madame Anita is itt kapott újra életre.

A filmben főszerepet kap Francesco felesége is, aki szintén az élvezeteket hajszolja Rómában, kiégett élete nem nyújt neki megnyugvást. Isztambulba érkezik, hogy a válási papírokat aláírassa férjével, s szép lassan ő is belekóstol a keleti világba. A máshol soha meg nem élt isztambuli szél felszabadítja a lelkét a nyomás alól.

Érdekes metafora a filmben, hogy a hamam a testi lelki megtisztulás helye, s mindannyian egy hamam által találnak rá a lelki megnyugvásra.

Kilic Ali Pasa Hamam előtere – Isztambul

A mai napig katartikus élmény számomra ez a film, aki kicsit is vonzódik a török kultúrához, melegen ajánlom… és annak is, aki nem…

Ferzan Özpetek további filmjei is áthozzák a pozitív életérzést. Fantasztikusan megterített asztalai, Sezen Aksu dalai, a nagy társasági élet, szenvedélyes kapcsolatok, a török és az olasz kultúra jegyei, és a homoszexualitás végigkísérik filmjeit.

Mindemellett nagyon sok olyan motívum van a Hamam filmben, ami mindennapi része az ottani kultúrának: kávézaccból jóslás, a szomszédok ablakon keresztüli kommunikációja, útbaigazítás kérése, vendégszeretet, török reggeli, a ház lánya az örök szolgálólány, lánykérés török módra, körülmetélési ceremónia, elutazó után vizet önteni az útra, családi összetartás és az örök szereplő: Serra Yılmaz.

Mondanom sem kell, hogy engem is megérintett ez a szél, ami nem fúj máshol, csak Isztambulban…

Az utolsó hárem; Tudatlan tündérek; A szemközti ablak; Szent szív; A Szaturnusz gyűrűjében; Egy tökéletes nap; Szerelem, pasta, tenger; Titokzatos társulat; Öveket becsatolni; Fortuna istennő mind-mind egy remek esti program lehet, ha vágytok egy kis többletre…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s